Arhiva

 

Odgovornost vozača javnog prevoza u slučajevima uličnog nasilja (https://bosniaherzegovina.ihollaback.org/2016/12/04/odgovornost-vozaca-javnog-prevoza-u-slucajevima-ulicnog-nasilja/)

Šta se dešava sa vozačima u javnom prevozu, kako u Bosni i Hercegovini tako i u čitavom svijetu  i zašto ne pokazuju odgovornost prema putnicima ?

Jezebel je objavio priču žene iz San Franciska koju smo saželi i prenijeli a orginal priče možete naći na dole ponuđenom linku Jezebel –Niko ne očekuje da javni prevoz bude ”raj na zemlji”a vozači i vozačice autobusa Ambasadori dobre volje..ali isto tako niko od nas ne očekuje da će biti , napastovan, zastrašivan, a onda i totalno ignosrisan od vozača ( ili ismijan !) . I upravo to se desilo sinoć ovoj ženi u San Francisku  kojoj je na stanici prijećeno silovanjem na šta se vozač autobusa samo nasmijao i rukovao sa nasilnikom!— Meredith Yayanos se sinoć kasno vraćala sa koncerta muzičarke Anna Von Hausswolff i na putu do svoje stanice iskusila je nekoliko uobičajenih uznemiravanja tipa ”hej baby hoćeš da te povezem?” a kad bi odbila prijedloge dobila bi oubičajeno ” pi..!” ili ”kučka!”. Mobitel joj nije radio. Na kraju joj je prišao napasnik gori od svih prethodnih odmjeravajući je i agresivno zapitkujući na šta je ona uzviknula ”ODBIJ! dižući pesnicu u zrak .On se odmaknuo otvorio šlic i počeo masturbirati prijeteći da će je prebiti nazivajući je ” kurvom” , ”ružnom ‘, ‘ ” uštogljenom”  koja zaslužuje da bude silovana . Rekao je ” Bit ćeš silovana  jer si  kučka ( bitch) a kučke zasluzuju da budu silovane!” Sva traumirana Meredith se branila dižući galamu i dozivajući dok napokon nije došao autobus. Čim su se vrata otvorila požurila je da zatraži pomoć od vozača ali napasnik ju je pretekao govoreći vozaču kako je ona ” luda prostitutka” , lažući kako je ONA napastovala njega na šta se vozač počeo smijuljiti a onda kao znak potvrde da se njih dvojica ” razumiju ” –rukovali su se ! Kako je Meredith odlučila prijaviti vozača kompaniji za koju radi , kompanija joj je odgovorila da sluša pritužbe i da  žele da poprave stvari  ”Slušamo i  istražujemo slučaj sa navišeg nivoa naše firme ” što je ipak u neku reku preuzimanje odgovornosti. Meni ovaj scenarij liči na onaj sto puta viđen ” Momci su zaključili posao , žena je luda , pa su se i rukovali da zapečate svoje međusobno razumijevanje i potvrde solidarnost kriminalaca!” odvratno http://jezebel.com/woman-allegedly-threatened-with-rape-bus-driver-respon-1485375338?utm_campaign=socialflow_jezebel_facebook&utm_source=jezebel_facebook&utm_medium=socialflow

 

Hollaback Internacionalni izvještaj o uličnom uznemiravanju