Drskost i okuraženost Flek security uposlenika da napadne ženu u Bingu jer ga nije pozdravila

Da i to je moguće! Bingo prodavnica u Šoping centru Grbavica ima nasilnika – uposlenika osiguranja Flek kompanije koji napada ako ga se prođe bez pozdrava. Okuražen valjda tim što je Bingo Tuzlanska firma isto kao i Flek pa se osjeća ” kao kod kuće ” jer je i on iz Tuzle u kojoj izgleda još uvijek vlada vrijeme ” željezne zavjese” komunizma i policijske države u kojemu je ” uniforma” sijala strah i trepet pa makar bila i uniforma poštara ..i u kojoj  se ženama treba samo oštro i silom . Po njemu žene moraju imati uvijek šefa nad glavom muškarca koji će ih držati u strahu i koje će raditi samo ono što on odobri jer one same ne mogu misliti svojom glavom . Makar to bile i nečije tuđe žene i djevojke.

Zamislite da Vam se uposlenik osiguranja nakon što ste ga prošli na vratima i niste smatrali da ga trebate pozdraviti , dovuče iza leđa, nakon što vas je očito pratio po radnji, i dok čekate da Vam uposlenica zapakuje robu  kaže ” znači ti to mene nećeš pozdraviti?! ”. Odgovrila sam vrlo glasno i jasno ” NE!”

Kad bi pomenuta osoba imala ikakve edukacije ili pročitala bilo šta ovo ” NE” bi trebao znati šta znači :

  1. da ne želim ništa imati sa tobom ko god da si i ko god misliš da si ; na ti si na ovom mjestu samo uposlenik osiguranja a ja kupac
  2. ne želim te pozdravljati kakav god moj razlog bio i kakav god tvoj razlog bio da pitaš to je moja odluka i moje slobodno pravo
  3. samim tim što sam prošla pored tebe bez pozdrava poslala sam ti jasnu neverbalnu poruku ” NE želim imati ništa s tobom
  4. Konverzacija završena.

No međutim…ova osoba ,kojoj ” NE ne znači NE ! nego poziv na nastavak svađe sa kupcem čak i  nakon mog glasnog i jasnog ” NE ” na šta se uposlenica koja mi je pakovala zaustavila i u čudu gledala i slušala šta se dešava , ova osoba počinje da prijeti da će me prijaviti zbog mog ponašanja ” nepozdravljanja” svojoj sestri (čak) u Ameriku … Apsurdniju izjavu ja vjerujem svijet globalno nije čuo . Istim glasnim tonom sam mu poručila da se ponaša profesionlano jer je on na radnom mjestu a koje ne uključuje privatne razgovore sa kupcima na šta je on sad počeo da prijeti sad sa još više nasilja ( sestra u Americi je pala u drugi plan ) sad je zaprijetio ” ne brini naći ću ja tebe i privatno !”.

WAO ! Ovakavu osiljenost i prijetnju ličnoj sigurnosti nisam odavno čula, a čujem ih svakodnevno kroz posao, raznih , što meni što drugim ženama, ipak me je zatekla. Počela sam da se udaljavam iz konverzacije uz samo ponavljanje riječi ” ponašaj se profesionalno!” Međutim , nastavila se salva uvreda ” lutko draga de da ti ja nešto kažem idi preko puta i kupi sebi u apoteci lijekova za smirenje..seljanko..pukla si ..u apoteku ti lutko draga idi i kupi sebi lijekova ..”

Šta reći osobi koja nema niti osnovno znanje niti kulturu ponašanja na radnom mjestu , a da zna bilo šta znao bi da nazivati žene koje nisu tvoji intimni partneri : lutko, bebo , mala itd su uvredljivi seksistički izrazi i seksulano uznemiravanje. Žene prije svega nisu lutke kojima upravlja muškarac i koje služe muskarcu za zabavu , žene imaju mozak i živa su bića, nisu bebe i nisu male itd.. Svoju ženu možeš tako nazivati ali ne i sve druge žene.

Nego pozovi policiju i prijavi , ako se drznuo na mene koja upravo radim u polju ženskih ljudskih prava i borbe protiv nasilja nad ženama šta će ovakav zaostao tip uraditi ženi koja ništa ne zna o tome. Sarajevo nije mjesto gdje se trpi necivilizovano i zaostalo ponašanje ili nasilje , svijest je makar ovdje na višem nivou te ovakve pojave neće proći nekažnjeno.Preporučila bih mu samo da pročita Istanbulsku konvenciju koju je BiH potpisala i ratifikovala  …pa valjda zna čitati.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *