Opening Party!

Opening Party Hollaback ! BiH

16 Juna sa početkom u 18.00 sati u Art Kinu Kriterion i zvanično smo obilježili dolazak Hollaback! Međunarodnog pokreta u BiH.Opening party letakUkulele je bio pravi biser zabave 🙂 a dodali smo i male bubnjeve ..super idu zajedno !Pored redovnog informativnog letka sa osnovnim podacima o Pokretu Hollaback! gosti su imali priliku dobiti i još uvid u  Vodič za posmatrače / svjedoke uličnog uznemiravanja   .Ovaj letak je bio predstavljen na zabavi kao dio našeg  projekta kojim imamo namjeru upoznati lokalnu zajednicu sa određenim načinima na koji treba Reagovati ! OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Birali smo nedjelju, zadnji dan u sedmici kad je prilično mirno, jer smo željeli da to bude jedna opuštena atmosfera uz  piće, muziku i razgovor što  se pokazalo kao  dobra ideja. Kroz prezentaciju ciljeva i misije pokreta  Hollaback ,  u svijetu i kod nas u Bosni i Hercegovini,  osvrnuli smo se na početak zagovaranja javne diskusije o uličnom uznemiravanju , na uspjeh i svakodnevno širenje ,DPP_01991 - kopie Hollaback pokreta , na važnost jednog ovakvog pokreta u BiH. Uvodna riječ pokretačice Hollaback ! BiH koja  je išla na  Engleskom zbog gosti sa međunarodnog nivoa uz prijevod na Bosanski , bila je vezana za situaciju u lokalnoj zajednici po pitanju uličnog uznemiravanja.

Prema dosadašnjem saznanju , priče o uličnom uznemiravanju kod nas uglavnom završavaju ne prijavljenje , ostavljajući traume i frustracije . Još uvijek je ne dovoljna informisanost javnosti o uličnom uznemiravanju kao seksulanom nasilju koje pogađa žene i LGBT populaciju i tu se nalaze smjernice Hollaback ! BiH za buduće projekte.

 

DPP_01996 - kopieOhrabrenje koje je došlo od prisutnih te večeri , riječi podrške i pružene ruke prijateljstva , su snaga koja  pokreće Hollaback ! BiH da još upornije  nastavi svoj rad u  BiH .  Projekti koji se planiraju u budućnosti su nastavak podizanja svijesti o problemu uličnog uznemiravanja, afirmacija posmatarača / svjedoka uličnog uznemiravanja,  radionice prvenstveno najugroženijim skupinama, izrada statističkih podataka o uličnom uznemiravanjau u BiH, i mnogi drugi projekti.

I na kraju uz Twist and Shout , Smooth Operator i Postcards from Italy

izvedenih na ukulele  instrumentu od : Kristie, Maksida, Juan and Mark. Predobro!   DPP_02002 - kopie

Veliko HVALA ! Art Kino Kriterion osoblju na svesrdnoj podršci i ustupljnom prostoru za ovaj event.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *